Oldal kiválasztása
a bolcsessegfogak kiveseset kovetoen kezdodo tunetek orrfolyassal, buzos lehellettel
elsosorban mycetoma jon szoba, de a CT alapjan felmerul a sinus maxillaris medialis falanak a kis merteku destrukcioja (allergias forma) is
jol latszika  gombas sinusitisre jellemzo calcificatio

Gombás orr és melléküreg gyulladások (gombás sinusitis)

1. A invasiv gombás sinusitis
Acut fulminans betegség, mely a gyulladás perivascularis terjedésével jár és necrosishoz vezet. A kórokozók leggyakrabban az aspergillus, és a mucor-fajok. Cukorbetegség esetén különösen veszélyes lehet ez a fertőzés.

2. Krónikus gombás sinusitis
Ritka és általában egyoldali. Tünetszegény, panaszokat sokszor egyáltalán nem okoz. „Fájdalmatlan” sinusitisnek is mondják.

3. A mycetoma
Egy non-invasiv gombás masssza, mely a sinus maxillarisban helyezkedik el, és általában az arcüreget bélelő nyálkahártya megvastagodásával jár. A mycetoma a röntgen felvételeken rendszerint hyperdens és az esetek 25 %-ban calcifikalódott. Műtéti eltávolítása javasolt.

4. Az allergiás gombás sinusitis
A rhinitis allergica olyan speciális formája, mely esetben a kórokozó gomba antigénjével szembeni túlérzékenységi reakcióról van szó. Gyakran észlelhető orrpolyp és egy vagy akár
az összes orrmelléküreg is érintett lehet. Sokszor az arcüreg fala destrualt és malignus folyamat gyanúját kelheti a röntgen lelet.